Verdens nordligste
Chinatown

Velkommen til verdens nordligste Chinatown!

Sjøisen smelter åpner nye handelsruter over havet i nord. Ufattelige globale investeringsmuligheter revitaliserer eldgamle handelsruter over land. Tiden er inne for å ønske Kina velkommen til Kirkenes og å skape en fremtid for samarbeid og velstand.

Vi lever i en kinesisk gullalder. Gjennom voldsom modernisering over et knapt generasjonsskifte har Kina blitt vår tids kommende supermakt. Som en global handelsaktør virker det umulig å vokse internasjonalt uten først å forstå og ta del i Kinas vekst.

Men med nye partnerskap kommer både ambisjoner og usikkerhet. Illevarslende beskyldninger om nykolonialisme går hånd i hånd med forlokkende løfter om regional utvikling. Ingen steder er denne spenningen mer tilstedeværende enn i Arktis, hvor optimismen for ny jernbane og sjøruter blandes med frykt for utenlands kontroll over resurser og handelsruter. Utsiktene er lyse, men hva er prisen for hurtig regional utvikling?

Hvordan det fremvoksende paradigmet skiller seg fra det nåværende er fortsatt uklart – lokale stemmer som ber om en mer bærekraftig utvikling overstyres i dagens system. Vil forholdene være annerledes i ‹Kinas århundre› eller vil den eksisterende ‹my way or the highway› mentaliteten bare få et nytt ansikt? Er dette nykolonialisme, en nasjonal utflagging eller et likestilt partnerskap mellom ‹to nye venner›?

Under Barents Spektakel 2019, projiserer vi en mulig fremtidig virkelighet. Kirkenes vil transformeres til verdens nordligste Chinatown og et fokuspunkt vil være «Den polare silkeveien». Kunstnere, eksperter og samfunnet er invitert til å bidra til et mulig fremtidig nord – vi skaper prosjekter som spiller på forventninger og avkrefter myter, som ønsker velkommen med åpne armer og som trår varsomt inn i fremtiden.